Home Zöldpart Vízalatti öko múzeumok a Côte d’Azur-on 
Szerző: vízpartok / Fotó Marseille Víz alatti múzeuma MSM © Wallis - Msm

Vízalatti „ökomúzeum” – Szent-Margit sziget

A Cannes melletti Szent-Margit sziget (Île Sainte-Marguerite) partjainál található új vízalatti „ökomúzeum” célja, hogy felhívja a figyelmet a tengeri élet védelmére. A tengerfenéken található hat óriási szobor, a brit művész, Jason deCaires Taylor alkotása. A szobrok speciális anyaga segíti a korall lárvák megtapadását és fejlődését. A búvárok ingyenesen tekinthetik meg a látványos installációt.

Jason deCaires Taylor brit művész legújabb munkáját a Vasálarcos legendája ihlette. Cannes partjainál, a vízalatti múzeum vonzza a búvárkodás szerelmeseit.

A múzeum a Côte d’Azur-on 2021. február 1-én nyílt meg – hat monumentális háromdimenziós portrét mutat be, amelyek mindegyike két méter magas és tíz tonna súlyú, két és három méter mélységben elhelyezve.

A szobrok a kristály tiszta vízben könnyen hozzáférhetőek, csupán egy maszkra és egy vízipipára van szükség a sznorkelezéshez és közelről szemlélhetőek, akárcsak egy múzeumban megcsodált festmény.

Cannes hat lakosa szolgált a szobrok mintájául. Maurice, a nyolcvanéves halász, Anouk, a kilencéves fiú, aki még mindig iskolába jár, és a többiek, akiknek az arca örökre elmerül a Croisette előtti vizekben.

A hatalmas arcokat néhány tíz méterre tették le Île Sainte-Marguerite partjától, amely a Lérins-szigetek egyike, fél órányi hajóútra Cannes-tól. A múzeum olyan részen található, ahol csak fürödni lehet, és tilos a hajók kikötése.

A maszkok témáját deCaires Taylor választotta Cannes polgármesterével, David Lisnarddal. Az ötlet az volt, hogy felidézze a híres és titokzatos Vasálarcost, aki a sziget börtönében raboskodott 11 évig, és adózzon Cannes szimbólumának, a mozinak.

Az ökológiai anyagból készült szobrok a fehér homokos fenékre, a növények közé helyezve elősegítik a vízalatti fauna és növényvilág visszatérését. Ez Jason deCaires Taylor munkájának valódi célja, aki már több víz alatti múzeumot is felépített a világ minden táján.

Legutóbbi munkája hat hónappal ezelőttre nyúlik vissza. Tavaly augusztusban a brit művész vízalatti múzeumot hozott létre egy csodálatos helyen: az ausztrál Nagy-korallzátonynál. A MOUA, a Vízalatti Művészetek Múzeuma az egyetlen víz alatti művészeti múzeum a déli féltekén, ahogy Cannes-ban is elsőként született vízalatti múzeum a Földközi-tengeren.

Marseille vízalatti múzeuma

Májusban avatták fel a Marseille-i Vízalatti Múzeumot (MSM) , mely egy igazi művészeti, műszaki, tudományos, oktatási és környezetvédelmi remekmű. A hagyományos múzeumtól eltérően a látogatóknak itt uszonyokra van szükségük: 10 művész 10 szobra található 5 méter mélyen, körülbelül 100 méterre a Katalán strandtól.

Cannes-hoz hasonlóan a művészileg megalkotott mesterséges zátonyok a tengeri állatvilág fejlődését szolgálják.

 

[leaflet-map lat=43.51994323278746 lng=7.048438820588512 zoomcontrol zoom=”10″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

 

Kövess minket!