Olaszország 15 legfestőibb strandja

2021. május 17.

Szerző: vízpartok

A mediterrán növényzet illatával körülvett vadregényes strandok, érintetlen tájak, a türkizkék tenger által simogatott rejtett partok, amelyek olyanok, mint bármelyik trópusi paradicsom: Liguriától Szardíniáig, Venetótól Campaniáig Olaszország lélegzetelállító strandokat rejt.

1. Scala dei Turchi, Szicília

Scala dei Turchi (c) flickr/Dirklaudio

A Realmonte és Porto Empedocle között, Agrigento térségében található Scala dei Turchi egyedülálló Olaszországban: ez nem strand, hanem egy szikla, egy vakítóan fehér szikla, amelyet lassan faragott a szél és a tenger. A legenda szerint egykor a szicíliai partok mentén fosztogató török hajóknak nyújtott menedéket. A strandra egy mészkőbe vájt természetes lépcsőn kell feljutni. Körös-körül védett öblök vannak.

2. Cala Luna, Szardínia

 Cala Luna (c) wikipedia/AlexanderFradellafra

Az Orosei öbölben, Szardínia keleti partjainál található a sziget egyik legkülönlegesebb vadregényes strandja: Cala Lunát sziklás oldalak és hegycsúcsok szegélyezik, és barlangokkal tarkított, kristálytiszta tengere miatt, amelyet nagyra értékelnek a víz alatti halászat és a búvárkodás szempontjából. Az aranyszínű homokos strand és a sekély víz alkalmassá teszi a gyermekek számára. A strandra csak a tengeren és turistahajókon, vagy egy fáradságos ösvényen (gyakorlott túrázóknak) lehet eljutni.

3. Bagni della Regina Giovanna, Campania

Sorrento (c) flickr/Rum Bucolic Ape

Azt mondják, hogy itt, ahol egy római kori villa állt, a XIV. és a XV. század között Anjou Johanna királyné fürdeni jött, rajongója lett a gyönyörű tengernek és a szuggesztív helyszínnek. A Regina Giovanna fürdő lenyűgöző természetes medencéi a Capo di Sorrento sziklájának lábánál vannak, amely egy tizenöt perces sétával érhető el. A tengerfenék kavicsos, a tenger azonnal mély, de a panoráma izgalmas: a kilátás a Nápolyi-öböltől a Sorrentói-félszigetig, Ischiáig és Procidáig terjed.

4. San Fruttuoso öböl, Liguria

San Fruttuoso  (c) flickr/Aloa

Egy kis öböl a liguriai hegyek között, Camogli és Portofino között, a Portofino Regionális Természeti Parkban, gyönyörű türkizkék tengerrel – tengeri védett terület: San Fruttuoso kis strandját a nevét viselő 12. századi apátság uralja; vizében, mintegy 17 méter mélyen egy Krisztus szobor található. A kavicsokból álló, strandfürdővel és pihenőhelyekkel rendelkező strandot a közeli helyekről (Genovából is) hajóval vagy a parkban található ösvényeket követve gyalogosan, körülbelül két óra alatt lehet megközelíteni.

5. Spiaggia di Collelungo, Toszkána

Maremma (c) flickr/Elena Franchini

Csendes és ritkán látogatott, a Maremma Parkban, liliomokkal és fenyőerdőkkel borított dűnék között található: ez a Collelungo, három kilométernyi aranyhomokos strand Marina di Alberese és a Collelungo torony között. A strand széles és vadregényes – néhány rókát vagy a parton heverésző tehéncsordát is láthatunk -, homokdűnék és a jellegzetes maremmai növényzet veszi körül; a tenger nyugodt és tiszta. A látogatóközponttól az „A2 Le Torri” útvonalon (5,8 km) vagy a Marina di Alberese-i strandtól néhány kilométert dél felé haladva érhető el.

6. Le Dune di Porto Pino, Szardínia

Le Dune di Porto Pino (c) flickr/Amergin

Mediterrán növényzettel tarkított fehér homokos hosszú szakasz, puha homokdűnék és türkizkék tenger között: a Le Dune strand (más néven „Is Arenas Biancas”) Szardínia délnyugati csücskében, Teulada területén található. Ez a természetes oázis rózsaszín flamingóknak és kócsagoknak ad otthont, a homokot pedig liliomok és vad rozmaringcserjék törik meg; kicsit északabbra pedig egy lagúnás terület található tavakkal.

7. Punta Aderci, Abruzzo

Punta Aderci (c) flickr/Marco Vangelisti

Hosszú, kavicsokkal tarkított homokos strandok, mögötte sziklák, tengerparti fenyőerdők és túraútvonalak: Punta Aderci egy természetvédelmi terület Abruzzo tengerparti sávjában, amely természeti érdekességekkel rendelkezik. A rezervátumhoz tartozik a Punta Penna strand, egy tengeri amfiteátrum, amelyet a vize tisztasága és érintetlen természete miatt nagyra értékelnek, a Libertini strand, ahonnan földút vezet a hegyfokhoz, és a Mottagrossa strand: itt kezdődik az Adriai-tenger egyik legvadabb és legmagányosabb partszakasza.

8. Spiaggia della Tonnara, Riserva di Vendicari, Szicília

Fájl: Tonnara di Scopello (Castellammare del Golfo) - Trapani, Szicília - Olaszország - (1) .jpg

Tonnara (c) wikipedia/Norbert Reimer

A Vendicari rezervátumban, egy csodálatos természeti oázisban, Szicília keleti részén, a parti dűnék, sóstavak, édesvízi tavak és kilométeres strandok között található a Tonnara strand – amely a legszebb szakaszok közé tartozik – egy nagyon hosszú, érintetlen homokos part, sekély és türkizkék vízzel. Vendicari szigetecskéje és az ősi tonhalhalászat maradványai a strandról is láthatók, ahol nem nehéz flamingókat és kormoránokat látni. Számos növényzettel övezett ösvényen, őrtornyok és régi sólepárlók romjai között sétálhat vagy kerékpárral is végigtekerhet.

9. Zagare-öböl, Puglia

Baia dei Faraglion (c) flickr/Emanuele Anastasio

A Gargano hegyfokán, Mattinatától nem messze, a tengerre néző magas fehér sziklák és a smaragdzöld vízből kiemelkedő cölöpök között található Baia delle Zagare – amelyet a Legambiente (egy ismert környezetvédő egyesület) 3 vitorlájával tüntettek ki -, nevét a közelben nyíló illatos narancsvirágoknak köszönheti. Az öbölben jellegzetes a szél által formált két mészkőhalom. Két strand is van itt, amelyeket egy szikla választ ketté: Baia delle Zagare és Baia dei Faraglioni, mindkettő fehér kavicsos. A strandok a tengeren vagy a főútról leágazó ösvényeken keresztül érhetők el.

10. Spiaggia della Scialara, Puglia

Vieste, Pizzomunno, Puglia, tenger, tengerpart, táj

 Pizzomunno (c) pixabay

Még mindig a Garganóban vagyunk, de ezúttal Vieste vezető strandjával: a csodálatos Scialara strand a Pizzomunno, a Vieste városától délre fekvő lenyűgöző mészkőmonolit, a város jelképe mellett található. A strand – amelyet „Spiaggia del Castello”-nak is neveznek, mert egy vár uralja – 3 kilométer hosszú, aranyszínű homokkal, kristálytiszta tengerfenékkel, sekély vízzel.

11. La Fontelina, Campania

Capri (c)sneakerdog/Flickr

A világ egyik legfestőibb és legexkluzívabb strandja, Capri szigetén a La Fontelina a sziklák és a tenger között fekszik, ahol a híres Faraglioni előtt hatalmas merülést tehetünk. A varázslatos hely, amely mintha filmforgatásra készült volna, a strand már a római korban is a semmittevés helye volt. A strandpapucs viselése kötelező, de az érzékek kielégítése garantált. Fontelina évek óta híres strandklubjára – napozóágyakkal és napernyőkkel, bárral és étteremmel – a Belvedere di Tragarától induló kis utat követve juthatunk oda.

12. Spiaggia dell’Arco Magno, Calabria

 

Spiaggia dell’Arco Magno (c) flickr/Viaggio Routard

A Tirrén-tengerre néző, Cosenzától nem messze, a Policastro-öbölben, egy kis öbölben, fenséges sziklák és látványos tenger között található egy nagyon lenyűgöző strand: a Spiaggia dell’Arco Magno, amelyet a tengertől elválasztó sziklaív miatt neveztek el így. Nem könnyű eljutni ide: a tengeren keresztül, a Marinella strandról lehet megközelíteni, vagy egy sziklába vájt, járhatatlan ösvényen végigmerészkedve (az ösvény tetejéről igazán figyelemre méltó kilátásban lehet gyönyörködni).

13. Spiaggia di Porto Caleri, Veneto

Fájl: Giardino botanico- Arch Provincia.jpg

Giardino Botanico (c) Comune di Rosolina

Rosolinában, a Pó-delta parkjában található, egy természetközeli oázis fenyőerdőktől elrejtve, és soha nem zsúfolt: a Porto Caleri strandja egy hat kilométer hosszú, vad, növény- és állatfajokban gazdag homokos strand, ahol a szél évről évre formálja a homokdűnéket. A strandot három gyalogos ösvényen keresztül, a víz és a növényzet fölé függesztett fából készült sétányokon keresztül érheti el, amelyek a parti botanikuskertben találhatók.

14. Cala Jannita, Basilicata

Maratea, Basilicata, tenger, táj, Olaszország, kék

Maratea (c) pixabay

Az Illicini Természeti Park szélén fekvő, sziklákkal és sziklás kitüremkedésekkel körülvett hosszú, fekete homokos strand, a Santo Janni szigettel szemben fekvő Cala Jannita a Maratea környéki terület egyik leghíresebb és legfestőibb strandja. A kék zászlóval kitüntetett „fekete strand” szabadon és gyalogosan is megközelíthető a mediterrán bozótoson átvezető ösvényről. A strand tökéletes kiindulópont a közeli Grotta della Sciabella látogatásához.

15. Le Fumarole, Campania

Sant’Angelo (c) flickr/Roberto Composto

Az Ischiára látogatók számára kötelező látnivaló a Le Fumarole – néhány lépésre Sant’Angelo falutól – egy nagyon különleges strand, ahol szabad szemmel is látható a sziget vulkáni tevékenysége. Az ókorban a „fumarolákat”, a vízgőz és a gázok sugárzását, valamint a talajból felszabaduló hőt a természet jótékony hatásait kihasználva gyógyításra használták. A homokból felszálló gőzöket és buborékokat búvármaszkkal a víz alá merülve lehet látni.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek