Home Utazási hírek A Tisza-tavat szeli át az Év Kerékpárútja
Szerző: vízpartok / Fotók: Tisza-tavi kerékpárút (c) MTI/Czeglédi Zsolt

Az Év Kerékpárútja pályázat keretében szavazásra bocsátott 11 kerékpárútra összesen 11 596 voks érkezett. Az ország 7 megyéjéből beérkezett pályázatok közül végül

a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő út lett az ország kedvenc bringaútja 2 976 szavazattal.

Idén második alkalommal hirdették meg Az Év Kerékpárútja pályázatot. A szervezők a lakosság által beküldött 46 pályázat közül szakmai és turisztikai szempontok alapján kiválasztott 11 kerékpárutat bocsátottak szavazásra az Aktív Magyarország közösségi oldalán, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban.

A Tiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárút hídja a Tisza felett az átadás napján, 2020 június 20-án. A szakasz elkészültével teljessé vált az összesen mintegy 70 kilométeres Tisza-tavi kerékpárút.

A május 10. éjfélkor lezárt versenyen a legtöbb voksot a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő út kapta. Nem véletlenül, hiszen az ország talán leglátványosabb kerékpáros építménye a Tisza-tó fölött vezető négy híd.

A Poroszlót és Tiszafüredet összekötő ú monumentalitása mellett azért is megérdemli a nyertes címet, mert az egyik leglátogatottabb kerékpáros úti cél: 2020-ban közel 100 ezer kerékpáros haladt át a bringaúton.

A tavaly nyáron átadott 6,5 km-es kerékpárúton az autóforgalomtól elválasztva, teljes biztonságban gurulhatunk. Ezzel teljessé vált a kis Tisza-tó kör és azóta is rengeteg bringás érkezik a különleges hangulatú helyre.

A tó körbetekerése megfelelő felkészültséggel könnyen teljesíthető kihívás a kezdő bringásoknak is, hiszen a kerékpárút majdnem végig sík terepen vezet, közvetlenül a Tisza-tó festői szépségű tájai mellett.

Az Év Kerékpárútja versenyen 11 kerékpárútra lehetett szavazni, a versenyen a következő eredmény született:

Poroszló–Tiszafüred kerékpárút 2.976
Deseda-tó kerékpáros kör 2.880
Oroszlány–Tatabánya kerékpárút 892
Veszprém–Balatonalmádi kerékpárút 790
Szilas-menti kerékpárút 780
Rákos-patak-menti kerékpárút 756
Szob–Zebegény kerékpárút 698
Római-part–Szentendre kerékpárút 623
Tómalom–Fertőrákos kerékpárút 404
Bene-patak-menti kerékpárút, Pálosvörösmart 404
Pálháza–Bózsva kerékpárút 393
Összesen: 11.596

Kövess minket!