Home Utazási hírek Kék zászló 2021: Olaszország legszebb strandjai
Szerző: vízpartok / Fotó: Camogli @pixabay

Olaszországban idén 385 olyan strand van, amely megkapta a kék zászlót a következő nyári szezonra.

Bár a számok változtak (2020-ban már 407 elismert strand volt), a legtöbb díjat elnyert olasz régiók dobogója nem változott a tavalyi évhez képest.

Az első helyen ismét Liguria áll, amely nem kevesebb, mint 30 kék zászlóval büszkélkedhet: az elismerésben részesült gyönyörű strandok az egész Riviéra mentén helyezkednek el, és olyan varázslatos gyöngyszemek, mint Camogli, amelynek színes házai a türkizkék vízre néznek, vagy Loano.

A második helyen találjuk Toszkánát 19 stranddal: a régió leghíresebb strandjai között van például a gyönyörű Cala Piccola Monte Argentario.

A dobogót Campania zárja, amely idén 18 kék zászlót kapott, a díjazott strandok többsége a Cilento térségben van – ahol a turisták által legkedveltebb strandok találhatók.

A negyedik helyen ismét Marche áll: 15 kék zászlós stranddal, köztük van a gyönyörű Portonovo strand, amely lélegzetelállító kilátást nyújt a Riviera del Conero mentén.

Az ötödik helyen vannak Szardínia álomöblei: 14 helyszín érdemelte ki az áhított díjat, amelyek többsége a régió északi részén található. Azonban megérdemli, hogy megemlítsük a gyönyörű Poetto strandot, az arany félhold néhány lépésre Cagliari városától fekszik.

Közvetlenül utána következik Puglia 13 kék zászlóval: Salento csodálatos tengerparti célpontjai, mint például Marina di Pescoluse varázslatos strandja.

A hetedik helyért Abruzzo, Calabria és Trentino Alto Adige küzd egyenként 10 kék zászlóval.

A listán lejjebb haladva Lazio 9 stranddal, Veneto pedig 8 díjnyertes helyszínnel szerepel. Szicília és Emilia Romagna 7, míg Basilicata 5 kék zászlóval büszkélkedhet.

A lista zárásaként Piemont a maga 3 elismert strandjával, Friuli Venezia Giulia 2 zászlóval, valamint Lombardia és Molise, amelyek mindegyike csak egy-egy zászlót kapott (a Gardone Riviera strandja az elsőt, a Lido di Campomarino a másodikat).

A Kék Zászló nemzetközi címet a dán nem kormányzati szervezet, a Foundation for Environmental Education (FEE) adja a világ legszebb strandjainak.

Kövess minket!