Home Érdekes helyek Lost Place Izlandon: A repülőgép roncsai szinte misztikusnak tűnnek
Szerző: vízpartok / Fotók: @flickr/mhx, @pixabay

Sok izlandi nyaraló az „Aranygyűrű” túra keretében fedezi fel a szigetet. Ezen az útvonalon található az ország néhány legfontosabb és legszebb látnivalója. Ha azonban látni szeretné a repülőgép roncsát, amely ma már világhírű, akkor le kell térnie az útvonalról, és Selfossnál dél felé kell továbbhaladnia a körgyűrűn. Körülbelül másfél óra vezetés és további két óra gyaloglás után elérjük Sólheimasandur lávapartját, ahol a roncs már majdnem 50 éve rozsdásodik.

飞机, 失事, 坠毁, 灾难, 航空, 破碎, 销毁, 老, 金属, 损害, 失去了, 仍然是, 恶化

Az izlandi repülőgép-szerencsétlenség története

Az izlandi „Guide to Iceland” online útikalauz szerint a repülőgép egy Douglas DC-3-as, amely az amerikai haditengerészeté volt. Az amerikai erőknek 2005-ig volt állandó bázisuk Izlandon, és az 1970-es években az egyoldalú védelmi megállapodás részeként rendszeresen átrepültek az ország felett. 1973. november 21-én a repülőgép az Izland keleti partján fekvő Höfnből szállt fel hét főnyi legénységgel a fedélzeten, Keflavik felé tartva, de soha nem érkezett meg oda.

A baleseti jelentés szerint, amelyet rövid formában az „Aviation Safety Network” oldalon tettek közzé, a DC-3-as repülőgép súlyos jegesedésbe került. A jelentés szerint a pilóta nem tudta tartani a magasságot, és kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani a repülővel egy jéggel borított folyón a part közelében. Bár a gép súlya miatt a jég beszakadt, szerencsére nem süllyedt el, így a személyzet minden tagja ki tudta menteni magát. A kényszerleszállás során senki sem sérült meg.

山, 黑暗, 多云, 天空, 金属, 钢, 坠毁, 飞机, 蓝色飞机, 蓝色的金属

A repülőgép roncsai most egy Lost Place

A sérült gépből mára csak a törzs maradt meg; a heves esőzések, a fagyos hőmérséklet és a heves viharok miatt a DC-3-as egyre inkább szétesett. Ma a roncs egy Lost Place, amely a világ minden tájáról lenyűgözi a fotósokat. Ennek egyik oka minden bizonnyal a körülötte elterülő vadregényes táj. Különösen lenyűgözőek a sarki fény idején készült fotók, a repülőgép roncsai szinte misztikusnak tűnnek.

Mint az „Izland-kalauz” írja, a híres repülőgép roncsa várhatóan egyszer teljesen eltűnik. Az ok: a Katla, az ország egyik legaktívabb vulkánja a közeli Mýrdalsjökull gleccser alatt található. Többször előfordult, hogy kisebb kitörések hatására gleccserek ömlöttek a környező vidékre, pusztító károkat okozva. A gleccserfolyamok jég és magma keveredésekor keletkeznek. Ha a Katla ismét kitör a gleccser alatt, a roncsot egyszerűen elmossa a víz, a gleccserek erejétől függően.

Kövess minket!