Home Úti cél 10 látványos sznorkelező hely Európában
Szerző: vízpartok

Ustica, Olaszország

Fájl: Ustica 3.jpg

Ustica @wikipedia/Markos90

Ustica vulkanikus szigetén található Olaszország első tengeri védett területe, és a látogatókat olyan változatos víz alatti világgal nyűgözi le, amely páratlanul változatos. A helyiek a természetvédelmi területet a „Földközi-tenger tüdejének” is nevezik a tengerfenéken növő Neptunfű miatt, amely több oxigént termel, mint egyes fák. Bár a látogatók nem találnak homokos strandokat a szigeten, drámai sziklák és sziklabarlangok között sznorkelezhetnek.

Göteborgi szigetvilág, Svédország

Fájl: 20052020-DJI 0898-Pano.jpg

@wikipedia/Rjmhughes

Göteborg nagyvárostól nyugatra a látogatók egy csodálatos szigetvilágot találnak a svéd szárazföld partjainál. A Balti-tengerből buján kiemelkedő sziklás szigetek a családok és a természetkedvelők kedvelt nyaralóhelyei.

2013-ban nyílt meg az ország első „víz alatti túraútvonala” Stora Amundön szigeténél. Tíz víz alatti állomáson vezeti végig a búvárkodókat a szigetvilág biotópján. Az egyes szakaszokat úszó bójákkal jelölik, és a tengerfenéken illusztrált információs táblák jelzik. A lakatlan szigethez hasonlóan a tanösvény is egy természetvédelmi területen található, amely a meleg óceáni áramlatok miatt a halak és kagylók kedvelt otthona.

Makarska, Horvátország

Horvát Tengerparton, Strand Makarska, Tenger, Adriai

Makarska @pixabay

A Makarska Riviéra a horvát Adriai-tenger partjának egyik legszebb szakasza Dalmáciában. Itt keskeny kavicsos strandok találkoznak kristálytiszta vízzel. A sznorkelezés és a búvárkodás különösen népszerű helyszínei Hvar és Brač szigeteinek közelében találhatók. A nyaralók általában egynapos hajókirándulás keretében jutnak el a távoli öblökbe. A sznorkelezők nyugalomban és békében csodálhatják meg az Adriai-tenger horvátországi víz alatti világában tanyázó változatos tengeri élőlényeket.

Banyuls-Cerbere tengeri rezervátum, Franciaország

Fájl: Banyuls-cerbere-plage.jpg

Cerbère-Banyuls @wikipedia/FL2014

A „Réserve Naturelle Marine Cerbère-Banyuls” tengeri rezervátum 1974 óta védi Franciaország víz alatti világát 6,5 km hosszan és 650 hektáron, így ez az első tengeri természetvédelmi park a Földközi-tengeren. Több mint 1200 víz alatti élőlény él ezekben a mediterrán vizekben.

Annak érdekében, hogy az emberek megismerjék a tengeri világot és annak fenntartását, egy 250 méter hosszú víz alatti tanösvényt hoztak létre, amely öt állomáson keresztül vezeti a sznorkelezőket egy lélegzetelállító öbölbe. Az öt állomás mindegyike öt különböző ökoszisztémát képvisel, és víz alatti információs táblák segítségével magyarázzák el őket. A víz alatti tanösvény évente július 1. és augusztus 31. között áll nyitva a búvárok és a sznorkelezők előtt.

Elba, Olaszország

Isola D ' Elba, Szigetvilág, Elba-Sziget, Láthatár

Elba @pixabay

Kristálytiszta víz, halak és medúzák, valamint élénkvörös tengeri legyezők jellemzik Elba víz alatti világát. A Földközi-tengerben fekvő üdülősziget Olaszország egyik legnépszerűbb búvár- és sznorkelrégiója. És ez nem csak a látványos fajtaválasztéknak köszönhető, hanem a kezdő búvárkodók számára is nagyszámú, tanuló búvárkodási helynek. Gyermekek és kezdő sznorkelezők számára Lacona vagy Marina di Campo strandjai ideálisak.

Ha kalandvágyóbbak, akkor a Pomonte közelében lévő „Elviscott” nevű roncsnál is sznorkelezhetnek. A hajó 1972 óta fekszik a tengerfenéken, mintegy 15 méteres mélységben, és a tenger felszínéről is jól megfigyelhető.

Schmaler Luzin, Németország

Fájl: Naturschutzgebiet Hullerbusch und Schmaler Luzin - Blick auf Schmalen Luzin.JPG

Schmaler Luzin @wikipedia/

Ha azt hiszi, hogy csak Európa déli részén tapasztalhatja meg a színes víz alatti sokszínűséget, akkor téved. Németországban egyedülálló víz alatti világok is találhatók, amelyeket különösen jó felfedezni a nyári hónapokban. Az egyik legnépszerűbb búvárkodási és sznorkelezési helyszín a Schmaler Luzin, egy körülbelül hat kilométer hosszú csatornás tó Mecklenburg-Elő-Pomeránia délkeleti részén. A Feldberger Seenlandschaft természetvédelmi park része, és kialakulását az utolsó jégkorszaknak köszönheti.

Amikor a nap itt a legjobban süt, a búvárkodók akár 15 méteres látótávolság mellett is megfigyelhetik a tó víz alatti élőlényeit. A csuka, a süllő, az angolna és a tenyérfélék különösen jól érzik magukat a sekély vizekben.

Korzika, Franciaország

Korzika, Bonifacio, Sziklák, Tengeren, Franciaország

Korzika @pixabay

Korzika francia mediterrán szigete drámai sziklaszirtjei, fehér strandjai és azúrkék öblei miatt nagyon népszerű nyaralási célpont az európaiak körében. A vízfelszín alatt azonban látványos természet rejtőzik, amely évről évre vonzza a búvárokat és a sznorkelezőket.

A keleti parton, Solenzarától mintegy hét kilométerre délre található az egyik legszebb búvárkodási hely. Itt fekszik a Canella rejtett öble, amely számtalan halnak, korallnak és rákfélének nyújt menedéket.

Azori-szigetek, Portugália

Azori Szigetek, Kráter Tó, Táj, Természet, Víz, Vulkán

Azori-szigetek @pixabay

Az Azori-szigetek több okból is az Atlanti-óceán egyik legnépszerűbb üdülőszigete. Az egyik ilyen a páratlan víz alatti világ, amelyet a nyaralók szinte egész évben láthatnak. A Golf-áramlatnak és a szigetek vulkanikus eredetének köszönhetően az Azori-szigetek a világ egyik legjobb helyének számítanak, ahol bálnákat és delfineket lehet látni természetes élőhelyükön.

Ha inkább kisebb tengeri élőlényeket szeretne látni, az Azori-szigetek szinte valamennyi partján megtalálja őket. A kristálytiszta vízből jó rálátás nyílik a káprázatos korallzátonyokra.

Medas-szigetek, Spanyolország

Costa Brava @flickr/arturii

A Costa Brava kis lakatlan szigetcsoportja Európa egyik legszebb búvárkodási és sznorkelezési régiója a víz alatti sportok szerelmesei számára. A Medas-szigetek környéke 1990 óta szigorúan védett víz alatti természetvédelmi terület, szigorú búvárkodási szabályokkal. Az érintetlen korallzátonyokon és a víz alatti földalatti barlangokban halak, tengeri csillagok, murénák és rákfélék nagy választékával találkozhat.

Extra tipp a búvárengedéllyel rendelkezőknek: különleges látnivaló a delfinbarlang, amely mintegy 20 méterrel a vízfelszín alatt található, és egy földalatti légbuborékot tartalmaz. A barlang a bejáratánál lévő delfinfiguráról kapta a nevét.

Chalkidiki, Görögország

Possidi, Cassandra, Halkidiki

Chalkidiki, Kassandra @pixabay

A görögországi Chalkidiki-félsziget a maga három földnyelvével és számos védett öblével az ország egyik legnépszerűbb és legszebb búvárkodási helye. Itt ragyogó fehér strandok és tiszta türkizkék víz találkozik.

Ha a Sithonia-félsziget mentén búvárkodik, nem kell messzire úsznia ahhoz, hogy megfigyelhesse a görög víz alatti világ biológiai sokféleségét. A zátonyok nagy része a strandtól nem messze, a fenséges tengerparti sziklákon található. Ha szakértő irányításával szeretne sznorkelezni, a legtöbb vízi sportiskola a Kassandra-fok nyugati partján található.

Kövess minket!