Home Utazási hírek Olaszországban a beoltott külföldiek esetében eltörlik a tesztelést és a karantén-kötelezettséget
Szerző: MTI/vízpartok

Május 15-től indul az olaszországi nyári idegenforgalmi szezon, amikortól a többi között a teljesen átoltott külföldiek esetében eltörlik a tesztelést és a karantén-kötelezettséget.

Az olasz lapok Mario Draghi kormányfő bejelentésére hivatkoztak, miszerint Olaszország május második felétől új szabályokat vezet be a külföldi látogatók, valamint a külföldről hazatérő olasz állampolgárok számára. Az iparilag fejlett G20-as csoport turisztikai minisztereinek keddi internetes találkozóján Draghi közölte: az európai digitális zöldigazolvány június második felétől lép életbe.

Hozzátette, hogy az unió koronavírus-védettségi dokumentumának bevezetésére várva Róma – több más európai államhoz hasonlóan – bevezet egy nemzeti zöldkártyát, amellyel az olasz és a külföldi turisták szabadon, tesztelés és karantén-kötelezettség nélkül mozoghatnak az országban városok és tartományok között.

„A világ ismét Olaszországba akar utazni, és mi készen állunk a látogatók fogadására. Gyertek Olaszországba nyaralni!”

– jelentette ki Mario Draghi.

A sajtó május 15-i dátumról ír. Ami pedig az olasz „zöldkártyát” illeti, a miniszterelnöki hivatal megerősítése szerint nem külön igazolványról, digitális dokumentumról vagy telefonos alkalmazásról van szó.

Azok léphetnek be teljesen szabadon Olaszországba, és közlekedhetnek bármilyen korlátozás nélkül városok és tartományok között, akik két adag védőoltásban részesültek, az érkezés előtti hat hónapban felgyógyultak a Covid-19-ből, vagy az érkezés előtti legfeljebb negyvennyolc órában negatív eredményű tesztet végeztek.

Elegendő lesz felmutatni az átoltást, gyógyulást vagy negatív teszteredményt bizonyító igazolást. Ugyanez vonatkozik a belföldön utazó olaszokra is.

Egyelőre az olasz hatóságok az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által engedélyezett védőoltásokat fogadják el. Más vakcinák esetében, kétszeres dózis beoltása után is, külön tesztelés szükséges.

Vincenzo Amendola EU-ügyi államtitkár hangoztatta, hogy átmeneti intézkedésekről van szó az európai digitális védettségi dokumentum bevezetéséig. Eloszlatni igyekezett az uniós zöldigazolvánnyal kapcsolatos fenntartásokat, hangsúlyozva, hogy nem útlevélről van szó.

„Az európai igazolvány nem sérti a személyes adatvédelmet, és korlátozott időre szól” – jelentette ki  Vincenzo Amendola.

Úgy vélte, hogy az EU-tagállamok közös dokumentuma segítségével nem alakulhat ki „szabálytalan verseny” a nyári idegenforgalmi szezonban. Megjegyezte, hogy tavaly nyáron egyes országok „tisztességtelen magatartást” tanúsítottak  a turisták csalogatásakor. Sajtóforrások szerint Olaszország az idén is attól tart, hogy Görögország és Spanyolország „elszedi” a látogatókat.

Az olaszországi szigeteken ezért kezdték el a lakosság teljes átoltását, hiszen a görög szigetek már hónapok óta „Covid-mentes” üdülőhelyként hirdetik magukat.

A Nápolyi-öbölben található Procida az első olasz sziget, ahol a tizennyolc év alattiakat kivéve a teljes lakosság kapott koronavírus elleni védőoltást. Procida ezzel kiérdemelte az ország első Covid-19 mentes szigete címét.

A közeli Ischia szigetén is megkezdődött a lakossági oltás, és ott is néhány nap alatt vakcinázni akarnak minden felnőttet. Hasonlóképpen Capri szigete is saját lakosai beoltásával várja a turistákat.

A kezdeményezéshez Lazio tartomány szigetei is csatlakoztak, Ponza és Ventotene.

Kövess minket!