Home Érdekes helyek Kréta szellemfaluja egy szurdok szélén lóg
Szerző: vízpartok / Címlapfotó: flickr@ Miguel Virkkunen Carvalho

Aradena az elhagyatott falu Kréta szigetén évente több ezer látogatót vonz, annak ellenére, hogy egy szurdok szélén fekszik.

Aradena falu különös, de érdekes története évszázadokra nyúlik vissza.

Kréta szellemfaluja

Aradena, Templom Archangelos, Görög, Távoli, Sziklák

@pixabay

Ami az egykor virágzó faluból megmaradt, azok a Fehér-hegység (Leuka Ori) déli lejtőinek sziklája melletti elhagyatott házak.

A környékbeliek szerint a falunak egykor több mint 700 állandó lakosa volt. A település azonban fokozatosan hanyatlott, és az 1950-es évekre teljesen elnéptelenedett.

Aradena falu ízelítőt ad a hagyományos krétai építészetről, amely szinte érintetlenül tudott maradni, mivel a területet évtizedekkel ezelőtt egy vendetta miatt elhagyták.

Lélegzetelállító kilátás a szurdokra

Fájl: Aradena-Schlucht 07.jpg

@wikipedia/Olaf Tausch

Turisták és látogatók ezrei érkeznek, hogy megcsodálják a közvetlenül a falu mellett húzódó 138 méter mély szurdok lélegzetelállító kilátását.

Ez az egyik legnépszerűbb szurdoktúra Nyugat-Krétán, így a látogató nem lesz teljesen egyedül, de sokkal csendesebb, mint Samaria, Imbros vagy Agia Irini.

Bár a túra nem túl hosszú (az Aradena faluból Marmarába vezető szakaszon vagy fordítva 2 és fél-3 óra gyaloglási idő), egy kicsit nehezebb, mint néhány ismertebb szurdok, és nem ajánlott túrázási tapasztalat nélkül.

Egy szédítő szakadék felett átívelő vashíd köti össze a szurdok két oldalát.  A hídról a látogatók 138 méter mélyen bungee ugrásokat tehetnek! Ez a legmagasabb bungee-híd Görögországban és a második Európában.

Felejthetetlen strandolás a Marmara-strandon

Fájl: Marmara Beach-02.jpg

@wikipedia/Maesi64

A híd előtt, jobb kéz felől, az Astratigos (Mihály arkangyal) festői kápolna mellett egy régi kőösvényt található, amely egykor az Aradena-szurdok mélyébe vezetett. Innen 2,30 órán át tart a gyalogolás le a szurdok aljáig, majd kissé rögös terepen a szurdok tengerbe torkolló végéig. A szurdok végén, a Gialeskari nagyon tiszta kavicsos tengerpartja van, amelyet széles körben Marmara néven ismernek.

Kövess minket!