Home Zöldpart Megújult a Bezerédi-Duna-ág páratlan természeti környezete
Szerző: MTI/Fotó: A Bezerédi-Duna-ág a Bács-Kiskun megyei Dunafalva közelében 2021. április 30-án. MTI/Mohai Balázs

A Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, a folyótól keletre húzódó Bezerédi-Duna-ágon az elmúlt két és fél évben  élőhelyrehabilitációs program valósult meg.

Az érintett, közel öt kilométer hosszú Duna-ág, amelyet a folyószabályozás során választottak le a főmederről, az elmúlt száz évben jelentősen feltöltődött, feliszapolódott. Ennek következtében a mellékág az elmúlt időszakban az év nagy részében szinte teljesen szárazon állt, hiszen az ide bejutó víz ki is folyt, a területére egykor jellemző ártéri élővilág pedig egyre inkább visszaszorult.

A holtág környezete az itt élő állatvilág: a rétisas, a fekete gólya, a gémfélék, a gázlómadarak szempontjából fontos táplálkozó- és költőhely, ugyanakkor a mellékág fontos rekreációs helyszín is, hiszen horgászhely, de korábban nem mindig volt a medrében víz.

A Bezerédi-Duna-ágból mederkotrással nagyjából hatvanezer köbméter iszapot távolítottak el, az áttöltéseket elbontották, és a vízpótlását elősegítő, vízvisszatartó építményeket alakítottak ki a mellékág torkolati részein. Ezeknek köszönhetően, amikor a dunai középvizek vagy annál nagyobb árvizek megtöltik a holtágat, utána nem ürül le a víz, hanem folyamatos, szinte egész évben állandó vízborítás biztosítható.

A bajai és bácskai térségben a páratlan természeti környezet a mindennapi élet részét képezi, ennek megóvása ezért kiemelten fontos.

Kövess minket!