Home Zöldpart Hollandiában szendvicstojást építettek az új madárszigetre
Szerző: vízpartok / Fotó: NBTC Holland Marketing/ Sjoerd Bracke and Cuno de Bruin és Claire Droppert

Új madárszigetet hoztak létre a Haringvlietben, az NLDelta Nemzeti Parkban, új élőhelyet biztosítva számos madár- és halfaj számára, és így fontos ökológiai funkciót tölt be.

Az Északi-tengertől a Haringvliet-gát által elválasztott part menti belvizekben ritkák a természetes madárszigetek. A vándormadarak számára azonban nélkülözhetetlenek a csupasz homokpadok, amelyeket általában az apály és dagály hoz létre, mivel menedékként és költőhelyként szolgálnak. A halak is függnek a kis szigetektől, mert itt zavartalanul tudnak ívni és táplálékot találni.

Az új madársziget a jövőben többek között cséreket, feketefejű sirályokat és kanalasgémeket is vonzani fog. A sziget hajóval is megközelíthető.

Hatalmas szendvicstojás

A madarakat közelről is lehet megfigyelni egy madármegfigyelő pontról, amelynek olyan az alakja, mint egy hatalmas szendvicstojás: 8 méter magas és 11 méter hosszú. 360 fokos kilátás nyílik a kenti csérek kolóniájára, de a hatalmas Haringvlietre és a Haringvliet-zsilipekre is. Modulárisan épült, teljesen szétszedhető, és minden anyagot úgy raktak le, hogy a jövőben újra felhasználható legyen.

Kövess minket!