Home Nyaralóhelyek Scala dei Turchi: Szicília fehér lépcsői
Szerző: vízpartok / Fotó: pixabay és flickr/Dirklaudio

A Scala dei Turchi partvonalának egyes részei akár 50 méterre is kiemelkednek a Földközi-tengerből.

Az azúrkék tenger által keretezett Scala dei Turchi Szicília déli partjainál a tengerbe nyúlik. A Realmonte közelében található, a szél és a víz által erodált hófehér üledékszikla valószínűleg az egyik legszokatlanabb fürdőhely egész Olaszországban.

A teraszos sziklaképződmény valaha rejtekhelyként szolgált arab kalózok számára, akiket a köznyelvben törökökként emlegettek, innen ered a neve.

A tengerpartnak ez a része autóval könnyen megközelíthető. A Scala dei Turchi azonos nevű strandja közelében ingyenes és fizetős parkolóhelyek állnak rendelkezésre. Innen gyalog kell tovább menni; egy ösvény vezet az összetéveszthetetlen sziklákhoz.

Egy hajó orra? Egy óriási jéghegy?

A tengerbe lépcsőzetesen lejtő sziklák láttán az asszociációk maguktól jönnek. A szél és az eső az évtizedek során lépcsőzetes formát adott a fehér márgából álló sziklának. A bizarr tengerparti szakasz akár 50 méter magasra is emelkedhet. A csúcsról lélegzetelállító panoráma nyílik az egész tengerpartra.

A napozni vágyók itt megtalálják a saját páholyukat a tengerparton, a nagyon bátrak akár belevethetik magukat a sziklákról a csillogó vízbe.

Aki nem akar túl sokáig sütkérezni a fehér sziklákon a napon, az körbetúrázhatja a fokot, megpihenhet egy kicsit a közbeeső sziklalépcsőkön, és elképzelheti, milyen lehetett, amikor a szaracénok, akiket a szicíliaiak röviden csak „törököknek” hívnak, itt szálltak partra hírhedt portyáik során, és felmásztak a sziklákra.

A sziklás lépcsőkön lefelé haladva eljuthatunk a Scala jobb és bal oldalán elterülő aranyszínű homokos strandokhoz.

Kövess minket!