Home Érdekes helyek Az iráni „Szivárvány-sziget” híres a szemet gyönyörködtető, vöröses színű talajáról és strandjairól
Szerző: vízpartok / Fotó: Hormuz-sziget @wikipedia/Davood Marzizadeh/Ninara

A Hormuz-sziget néhány kilométerre Irán partjaitól, az azonos nevű tengerszoros torkolatánál fekszik. A Perzsa-öböl és az Ománi-öböl találkozásánál fekvő sziget stratégiai fontosságú helye miatt egykor jelentős kereskedelmi kikötő volt.

Napjainkban a sziget lakóinak többsége halász, a látogatók tömegeit pedig vonzza a természeti csodákban gazdag sziget.

A csodálatos környezethez korallzátonyok és mangroveerdők tartoznak, de az igazi vonzerőt maga a szárazföld jelenti.

A Hormuz-sziget a világon az egyik legnagyobb sókupola, egy sórétegekből álló halom emelkedik ki a felette lévő kőzetrétegeken keresztül. De híres a szemet gyönyörködtető, vöröses színű talajáról és strandjairól, valamint lenyűgözően változatos geológiai képződményeiről is.

Fájl: Hormuz-sziget.jpg

A sziget színes elemei a geológia szerelmesei mellett művészeket is vonzanak. Az egykor kereskedelmi céllal kitermelt és ipari és kozmetikai célokra exportált vörös talaj nagy százalékban tartalmaz vas-oxid ásványokat, amelyek intenzíven véres árnyalatot kölcsönöznek neki, az időjárás pedig szebbnél szebb ásványokat hoz létre és tár fel, például apatitot és kvarcot, amelyek hozzájárulnak a hegyek és völgyek hátborzongató vörös, sárga, lila és zöld árnyalatainak kialakításához. A természetes sóbarlangok falain ezek közül néhány összetevő egymás mellett látható, és a modern művészeti alkotásokhoz hasonlíthatnak.

Kövess minket!