Home Érdekes helyek Zakynthos: A kis öböl szépsége is figyelemre méltó, de még inkább egy csempészhajó roncsa teszi azzá
Szerző: vízpartok

Zakynthos Görögország délnyugati partjainál fekvő sziget, ahol számos olyan sziklás öböl található, amelyek el vannak vágva a szárazföldtől. A paradicsom egyik ilyen eldugott darabkáján található a Navagio Beach, egy homokos kis öböl, amely szépségében is figyelemre méltó lenne, de még inkább egy csempészhajó roncsának omladozó maradványai teszi azzá.

A „Shipwreck Beach” és „Smuggler’s Cove” néven is ismert strand 1983-ban vált mini hajótemetővé, amikor a Panagiotis nevű hajó a festői partra sodródott. A beszámolók szerint a hajó cigarettát, alkoholt és talán még embereket is csempészett, amikor a hatóságok a nyomára akadtak, és a rossz időjárási viszonyok között egészen az öbölig üldözték, ahol zátonyra futott. A baleset óta a hajóroncs a parton áll, lassan szétesve.

A baleset helye hamarosan népszerű célpontjává vált a nyaralóknak, akik nemcsak az érintetlen tengerpartot keresték, hanem a bomló hajó szirénhangja is hívogatta őket. Ahogy a hajó elrozsdásodik, a hajótest mintha a homokba süllyedne; de a hajó nagy része még mindig a parton hever.

A Navagio Beach ma is kedvelt hely a kirándulni vágyók számára, bár csúcsidőben gyakran több százan látogatnak el ide.

A strand kiemelt szerepet kapott „A nap leszármazottai” című koreai drámában, ami a koreai és kínai turisták érdeklődésének megugrását eredményezte.

A hajó csak a tenger felől közelíthető meg, és a legtöbb utazásszervező a szigeten egynapos kirándulásokat indít. Néhány túra csak az áprilistól októberig tartó főszezonban fut. A legjobb időpont a tengerpart meglátogatására a kora reggeli órák, mielőtt a turistahordák elrontják a tájat.

Kövess minket!