Home Úti cél Lavertezzo: Ez a természetes medence túl szép, hogy igaz legyen
Szerző: vízpartok / Fotók: flickr/Irene Grassi és Karlheinz Klingbeil

A Svájc déli részén található, olasz ajkú Lavertezzo legfőbb látványossága a türkizkék Verzasca folyó által kialakított kristálytiszta vizű természetes medencék és a felettük átívelő dupla boltíves kőhíd, a 17. századi Ponte dei Salti.

400 évvel az elkészülte után naponta tömegesen vonzza a látogatókat. Egyesek minden oldalról fotózzák a tökéletes képet, mások ugródeszkaként használják a hidat, hogy belevessék magukat a frissítő vízbe.

A világ minden tájáról érkező látogatók sokaságának tökéletes fotótémát kínál az Instagramra.

Hol található Lavertezzo?

Lavertezzo kis település a svájci Verzasca-völgyben található, nem messze a Lago Maggiore-tól és Locarnótól.

Verzasca leghíresebb fürdőhelye a híres Ponte dei Salti híd mellett található.

Mitől olyan különleges?

Lavertezzo falu akár egy képeskönyvből is kikerülhetne, ahogyan festői módon a hegygerinc alatt kacsázik, filigrán templomtornyával és jellegzetes régi kőházaival, téli legelőkkel és szőlőültetvényekkel körülvéve. De ma már nem maga a falu vonzza a látogatókat a világ minden tájáról, hanem a Verzasca folyó kristálytiszta vize, amely a völgyön keresztül a Lago di Vogomóba torkollik.

A Lavertezzo alatt a víz egy természetes medencében gyűlik össze, amelyet a 17. századi Ponte dei Salti híd két elegáns ívével hidal át. Ez a rendhagyó fürdőhely egykor a ticinoi bennfentesek tippje volt a forró nyári hónapokban való hűsölésre. De miután néhány kép elterjedt a közösségi médiában, Amerikából és Ázsiából is jönnek fürdőzők, hogy élvezzék a tiszta hegyi vizet és a környező völgyek látványát.

Mikor a legalkalmasabb, hogy ellátogass Lavertezzóba?

Ha nemcsak nézelődni, hanem úszni is szeretnél, akkor július és szeptember között érdemes eljönnöd. Mielőtt a hűvös vízbe ugrassz, mindig ellenőrizd a vízszintet, és ne becsüld alá az áramlást se!

Kövess minket!