VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

10 érdekesség Mallorcáról

2021. április 22.

Szerző: vízpartok / Fotó: pixabay

Még a Mallorca-rajongók számára is tartogat a nyaralószigetet néhány meglepő tényt. 
hetedhetshop.hu

1. A mallorcai himnusz

Ki gondolta volna? Mallorcának saját himnusza van: La Balanguera. A himnusz egy asszonyról szól, aki pókként rángatja az élet zsinórjait. A dalszöveg nagyon régi, a 20. század elején írta Joan Alcover i Maspons mallorcai költő. Csak 1996-ban vezették be a La Balanguerát himnuszként, hogy demonstrálják a sziget függetlenségét a spanyol anyaországtól.

2. Castell de Bellver – egyedülálló Európában

Ilyet sehol máshol nem talál Európában: a Castell de Bellver erődítmény kör alakja miatt egyedülálló, és Európa legrégebbi ilyen jellegű várkomplexumaként tartják számon. Palma de Mallorca fölött fekvő fekvésének köszönhetően megfelel nevének is – a gyönyörű kilátás vára. A kilátás onnan fentről a városra és a környező vidékre lélegzetelállító. A nyaralók hétfő kivételével minden nap látogathatják a várat.

3. Rengeteg homok

Mallorca, Strand, Sandburg, Ünnep, Nyári, Sun, Homok

Mindenhol csak homok – ez a benyomás jut a nyaralók eszébe Mallorca számtalan gyönyörű strandjáról. Az apró homokszemcsék a törölközőkben, fürdőnadrágokban és strandtáskákban rejtőznek el, és így kerülnek ki a strandról. Minden egyes nyaraló csak körülbelül 30 gramm homokot visz el a strandról, de a főszezon három hónapjára számítva ez csak a Platja de Palma strandon mintegy 82 tonnát jelent.

4. Sziget víz nélkül

Gyönyörű, hosszú homokos strandok, egyik öböl a másik mellett és a mélykék Földközi-tenger – Mallorca az álomsziget megtestesítője. Bármennyire is víz veszi körül a szigetet, a sziget belseje száraz. Mallorcán nincsenek sem folyók, sem tavak. Csak heves esőzések idején van víz a kiszáradt patakokban, az úgynevezett torrentek. A sziget vízellátása érdekében két nagy tavat – a Cúbert és a Gorg Blau-t – mesterségesen duzzasztották fel, amelyek ivóvíztározóként szolgálnak.

5. Palma de Mallorca a világ legélhetőbb városa

Palma De Mallorca, Város, Spanyolország, Építészeti

A „The Times” 2015-ben Palma de Mallorcát a „világ legélhetőbb helyének” nevezte. A választás során olyan kritériumok játszottak szerepet, mint a szakmai lehetőségek, valamint a tengerpartok különleges elhelyezkedése a gyönyörű strandokkal.

6. A világ legnagyobb rózsaablaka

Székesegyház, Palma De Mallorca, Építészeti, Város

Ha Palma de Mallorcára utazik, nem hagyhatja ki a „La Seu” katedrálist. A gótikus építészet e hatalmas remekművének építése több évszázadot vett igénybe. A rózsaablak a belső térben szintén rekordot döntött. A 12 méter átmérőjű, több mint 1200 színes üvegdarabból álló rózsaablak a világ legnagyobb gótikus rózsaablakának számít. Évente kétszer – február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján és november 11-én – lenyűgöző fényjátékot láthatunk. 8 óra körül a felkelő nap egy második rózsaablakot vetít pontosan a bejárati portál rózsaablaka alá.

7. Védett Ballermann

Az egykori mallorcai parti bár egyre inkább Németország első számú parti- és rendezvénymárkájának megtestesítőjévé vált. A márkatulajdonosok és licencpartnereik intenzíven használják a nevet, különösen a partik és rendezvények és szolgáltatások esetében.

8. Európa legritkább kétéltűje

Nem valószínű, hogy egy nyaralás során találkozunk ezzel a példánnyal: a mallorcai közönséges dajkabékát Európa legritkább kétéltűjének tartják. Élőhelye a Tramuntana-hegység patakjai mentén található. Mivel nagyon nehéz kiszúrni, sokáig nem lehetett tudni, hogy egyáltalán hogy néz ki: zöld-okker pettyes és bogárszemekkel. És bár csak 4 cm magas, mégis nagy feltűnést kelt. Nagyon hangos, olyan hangokat ad ki, mintha egy kalapács ütne valamit keményen.

9. Mandulából készült Eiffel-torony

A Baleár-szigetek minden tavasszal rózsaszín és fehér tengerré változik. A mandulavirágzás időszaka minden bizonnyal az egyik legszebb az egész évben, és tökéletes a sétához és a nyugalom élvezéséhez. Késő nyáron a mallorcai gazdák évente mintegy 7000 tonna mandulát szüretelnek. Ez nagyjából a párizsi Eiffel-torony acélszerkezetének súlyával egyenértékű.

10. Mallorcai alapította San Franciscót

Azt azonban aligha tudja valaki, hogy az amerikai metropolisz, San Francisco kezdetei egy mallorcaihoz vezethetők vissza. Junípero Serra spanyol atya volt az, aki 1776-ban szárazföldi úton elérte San Francisco területét. Missziót alapított, és felépíttette a „San Francisco de Asis” kis templomot, amelyet Assisi Szent Ferencnek szenteltek. A látogatók ma is megtekinthetik a felújított templomot, amelyet később „Mission Dolores” névre kereszteltek át.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >