Szörfösök kedvelt paradicsoma tiltakozik a Netflix sorozata ellen

2021. április 21.

Az ausztrál tengerparti nyaralóhely korábban a hippikről volt híres, most már minden a pénzről és a hatalomról szól.

Az ausztrál tengerparti üdülőhely, Byron Bay a szörfösök kedvelt paradicsomának számít. A Netflix streaming-szolgáltatás saját sorozatot akar forgatni itt instagram influenszerekkel – a tengerparti városka lakóinak tiltakozásának ellenére. A forgatás a tervek szerint már májusban elkezdődik.

Nehezen találnánk egyetlen olyan embert, aki támogatja a streaming szolgáltatás tervét

– mondta Simon Richardson polgármester az ABC közszolgálati műsorszolgáltatónak. Azt mondta, hogy a régió már így is 2,5 millió látogatót vonz évente, és nincs szüksége további turistákra, akiket egy „esztelen vízió” vonz.

„Szerelmes levél” Byron Bay-nek

A Netflix a „Byron Baes” című docusoap-sorozatában influenszereket akar ábrázolni. Az ígéretek szerint „veszekedések, flörtök és szívfájdalmak” lesznek a sorozatban. A Netflix szerint ez egy „szerelmes levél” a tengerparti közösségnek. Byron Bay lakói elutasítják ezt a szerelmi nyilatkozatot. Közel 8000 ember írta alá azt az online petíciót, amely felszólította a városvezetést, hogy ne adjon engedélyt a sorozat forgatására. A tiltakozáshoz számos helyi vállalkozás is csatlakozott.

A korábbi években Byron Bay már számos sztárt vonzott, például Chris Hemsworth és Zac Efron színészeket. A hely iránti fokozott érdeklődés a lakásárak emelkedéséhez vezetett. Sok helyi lakos már nem engedheti meg magának, hogy itt nyaraljon. Most attól tartanak, hogy a sorozat felgyorsíthatja a környezeti problémákat és a lakáshiányt.

Hamis „fantáziavilág”

A sorozat „fantáziavilágot csinálna a mi kis szülővárosunkból” – mondta a Guardian interjújában a város egyik őslakosa. Hozzátette, hogy itt hatalmas környezeti és komoly társadalmi problémák vannak. Azt is kifogásolta, hogy a produkciós csapatból senki sem vette fel előzetesen a kapcsolatot az emberekkel. Más nagy produkciók esetében ez nem így volt.

A Guardian szerint a Netflix konzultált néhány lakossal, valamint az állami és szövetségi kormány képviselőivel, mielőtt bejelentette volna terveit. Ezenkívül a forgatás eredményeként számos munkahely jönne létre. „A sorozat hiteles és őszinte” – mondta a Netflix a The Guardiannek. A cél továbbá az influenszer-kultúra fátyolának fellebbentése, „hogy megértsük a motivációt, a vágyat és a fájdalmat, amely a szeretet iránti nagyon is emberi igény mögött áll” – áll a közleményben.

Változás a városban

A vállalat tudatosan választotta a helyszínt. „A sorozat ötlete a Ausztrália keleti partján fekvő tengerparti városban tett látogatás során született” – mondta Julian Morgans producer az ABC-nek.

„A hely, amely korábban a hippikről volt híres, sokat változott, az emberek most a pénzt és a hatalmat látják. Ezt akarta megmutatni

– mondta.

Ezt a megközelítést sok helyi lakos hevesen ellenzi.

„Ha már Byron Bay-nek akarnak tenni valamit, beszéljenek az igazi Byron Bay-i emberekről” – mondta egy lakos – és nem azokról, akik az elmúlt években jöttek „a gyönyörű ruháikkal, a nagyszerű gyerekeikkel és a csodálatra méltó testű anyukáikkal”.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek