Home Utazási hírek Horvátország mindent megtesz a turisták érkezéséért

Turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy az idén május 23-ra eső pünkösd után beindulhat az előszezon, amelyet egy erős július és augusztus követhet, és talán a tavalyinál valamivel jobb utószezon.

Horvátország könnyít a határátlépési feltételeken

Horvátország április 1-jétől könnyít a határátlépési feltételeken, és felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy voltak már fertőzöttek. Annak lehetőségét is fontolgatják, hogy az Európai Unióban forgalmazott antigén gyorstesztek eredményét is elfogadják. A határt eddig – néhány kivétellel – csak negatív PCR-teszttel lehetett átlépni.

Határátlépéskor lehetőség van a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt vagy az EU-ban jóváhagyott antigén gyorsteszt felmutatására, de az utóbbi esetében, 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás idején a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.

A horvát hatóságok elfogadják a Covid elleni védőoltások megszerzéséréről szóló igazolást, ami tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén pedig a vakcinát már legalább 14 nappal az országba lépése előtt megkapta.

Ugyancsak elegendő a beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi, pozitív PCR antigén gyorsteszt felmutatása, ami igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a Covid-19 betegségen.

Amennyiben ilyen igazolásokkal nem rendelkezik valaki, abban az esetben önkéntes karantént kell vállalnia az utazóknak PCR- vagy antigén gyorstesztelés lehetőségével, de ha nincs mód tesztelésre, a karantén időtartama 10 nap.

A rendelkezés szerint a szülővel, gondviselő kíséretében utazó hét év alatti gyermekek mentesülnek a negatív teszteredmény felmutatása és az önkéntes karantén alól, amennyiben a szülő, gondviselő rendelkezik negatív PCR- vagy antigénteszt-eredménnyel, vagy igazolni tudja az oltás meglétét, illetve hogy átesett a Covid-fertőzésen.

Horvátország részben fedezné a Covid-tesztek árát a hazatérő turisták számára

A horvát idegenforgalmi minisztérium részben fedezné a koronavírustesztek árát azon turisták esetében, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon.

Horvátországban nemrég hatósági árat szabtak a PCR-teszteknek és az antigén gyorsteszteknek. Előbbi ötszáz kunába (23,5 ezer forint), utóbbi kétszáz kunába (9423 forint) kerül. Az olcsóbb tesztek csak a turisták számára lesznek elérhetőek. Azt, hogy ki turista, a napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján ellenőrizni tudják.

A tesztek finanszírozása mellett arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat az országban. Ezért az idei év jelmondata a Safe stay in Croatia (Biztonságos tartózkodás Horvátországban).

Beoltják a turisztikai dolgozókat

Májusban megkezdhetik az idegenforgalmi dolgozók oltását is a koronavírus ellen. Közel hetvenezer embert oltanának be, főleg pincéreket, szakácsokat és recepciósokat, valamint a szezonmunkásokat. A nyár elejéig pedig kilencvenezer magánszállásadót is. Bár az oltás önkéntes, a tárca abban bízik, hogy az említett szektorban tevékenykedők nagy része élni fog a lehetőséggel.

Már egy oltással is be lehet utazni Horvátországba

Május 1-től Horvátország könnyít a koronavírus-járvány miatti beutazási feltételeken, és már egy oltással is engedélyezi a határátlépést.

Május 15-ig meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő intézkedéseket néhány könnyítéssel, amely a határátlépésre vonatkozik.

Azok az európai uniós – vagy a schengeni övezethez tartozó – állampolgárok, akik 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással rendelkeznek arról, hogy átestek a fertőzésen, továbbra is kiválthatják a karanténkötelezettséget azzal a változtatással, hogy míg eddig két oltásra volt szükség, éjféltől egy oltás is elég lesz a határátlépéshez.

A rendelet nem tesz különbséget a vakcinák származását illetően.

Zágráb eltörölte azt az intézkedését is, amely szerint azok esetében, akik az EU-ban elfogadott antigén gyorsteszttel lépték át a határt, és tíz napnál tovább tartózkodtak az országban, meg kellett ismételniük a tesztelést.

Az országba 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel is be lehet utazni.

Kövess minket!