Home Úti cél Gesäuse: Meredek sziklák és vad vizek

A Stájerországban található Gesäuse Nemzeti Park egyedülálló növény- és állatvilággal, valamint csodálatos csillagos égbolttal nyűgözi le a látogatókat.

Nationalpark GesäuseNationalpark Gesäuse, Gesäuse-bejárat, Himbeerstein, Hochtor (c) Österreich Werbung/Rainer Mirau

Itt, az Enns folyó völgyében található Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja: szurdokok, vadpatakok, szép turistautak, gyönyörű alpesi legelők, mászási lehetőségek, továbbá a Steirische Eisenwurzen Nemzeti Park és a legnagyobb ausztriai GeoPark várja az idelátogatókat.

Vizuálisan különösen szembetűnők a Buchstein-, a Hochtor- és a Reichenstein-csoport égbe törő sziklafalai, amelyek sajátos, egymásra épülő élőhelyeket képeznek és adnak otthont számos, az egész világon egyedülálló, csak itt honos állat- és növényfajnak.

Kiemelkedően lenyűgöző a Gesäuse bejárata, ahol az eddig még nyugodt folyású Enns vadvízzé válik és nagy robajjal zubog át a meredek sziklafalak között. A sziklákon a mélybe zuhanó folyó messziről hallható zubogásának és robajának köszönhető a vidék sustorgást jelentő osztrák neve is.

Több mint 200 endemikus faj él a Gesäuse régióban. Ide tartoznak például a pókfélék, rovarok, csigák és növények, mint például a tollas szegfű, az alpesi mák és a szubalpin éghajlaton előforduló osztrák harangvirág.

Míg a hegyekben zergék, gímszarvasok és alpesi mormoták láthatók, addig a víz mellett vidrák, hegyi billegetők és billegetőcankók csodálhatók meg. A nagyobb városok távolsága éjszaka is különleges hellyé teszi a Gesäuse Nemzeti Parkot: alig akad még egy olyan hely Európában, ahol a csillagok ilyen jól láthatók, mint itt.

(Fotó: Gesäuse Nemzeti Park Österreich Werbung/Andreas Tischler)

Kövess minket!