Home Utazási hírek 2022 nyarára megújul Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava

Megújul a Hévízi-tó körüli sétány és park

Hévíz 634 millió forintot fordít a tófürdő főbejárata előtti park és a Schulhof sétány felújítására.

A természetvédelmi területen az állat- és növényvilág megóvása mellett tervezték meg a munkálatokat, a befejezési határidő 2022 áprilisa. Megmaradnak a jellegzetes platánfák, mindössze 63 nem őshonos cserjét vagy fát távolítanak el, ugyanakkor közel 13 ezer új növényt, illetve további egynyári virágokat telepítenek.

A tóra nagyobb belátást adó átalakítás része egy zenepavilon és egy szakrális bemutatóhely megépítése, a szökőkút, a pergolák, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés felújítása. Közel 11 ezer négyzetméteren frissítik fel a gyepterületet, csaknem 6,6 ezer négyzetméteren díszburkolatot építenek, illetve 95 új kandelábert állítanak fel.

A Hévízen jelenleg zajló átalakítások a 2022. évi turisztikai szezon kezdetére befejeződnek, így nemcsak a tó körüli zöldterület újul meg, de a véderdő is, illetve elköltözik a tó szomszédságából a buszpályaudvar, hogy a helyén új rendezvényteret alakítsanak ki.

Tóvédelmi természetvédelmi beruházások

Lombkoronamegfigyelő-torony épül és a véderdőben futó tanösvényen mozgáskorlátozottak is bejárhatják majd a véderdő egy részét annak a természetvédelmi beruházásnak köszönhetően, amely a Hévízi-tó környezetében folyik. A véderdőben megismerhető lesz annak élővilága.

Templomot épít az ortodox egyház

A fürdővárosban és környékén nagyon sok oroszajkú, ortodox vallású él, jelentős az orosz és ukrán turistaforgalom, az egyházmegye ezért már hosszú évek óta tart miséket is a városban. A Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett ortodox templom az Ady utcában épül. Az önkormányzattal egyeztetett tervek alapján egy mértéktartó, 15-ször 15 méter alapterületű, 12 méter magas, jellegzetesen hagymakupolás templom épül fel egy év alatt.

(Fotó: MTI/Varga György)

Kövess minket!